Μουσείο Μπελογιάννη Η επιστροφή …

Εξήντα πέντε χρόνια μετά την εκτέλεση, τον Μάρτιο του 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης «επιστρέφει» στην πόλη που γεννήθηκε.

Το οίκημα Μπελογιάννη, θα ανοίξει επιτέλους για να στεγάσει τη μουσειακή συλλογή που αφορά τη ζωή και την πολιτική δράση του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», του χαμογελαστού ήρωα που στο πρόσωπό του συμπυκνώθηκε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας, η τραγωδία της…

Το οίκημα του Μουσείου, κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 20, για να στεγάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα του, Γιώργου Μπελογιάννη από τα Τσίπιανα, μέλους πολυμελούς οικογένειας η πλειοψηφία των οποίων μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να πορευτεί,  στις αρχές του 20 αιώνα.

Κτισμένο στο κέντρο της πόλης λειτούργησε σαν Ξενοδοχείο αλλά και κατοικία της 5μελούς οικογένειας, με τα τρία παιδιά, το Νίκο, την Ελένη και την Αργεντίνα.

«Στέγη» μικρής διάρκειας μέσα στη δίνη των πέτρινων χρόνων, με τελευταία κάτοικο την μητέρα του Νίκου, Βασιλική που πέθανε το 1956 «μόνη». Από το 1944, μέχρι το 1952 η Βασιλική έχασε ολόκληρη την οικογένεια. Πρώτα η Αρτζεντίνα σε ηλικία 19 χρόνων, ύστερα ο πατέρας, το 1949 η Ελένη και το 1952 εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης.

 

Το οίκημα Μπελογιάννη παραχωρήθηκε πριν είκοσι χρόνια στο Δήμο Αμαλιάδας από τον γιο του Νίκο και την Έλλη Παπά, με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εκκίνηση του σχεδίου μέχρι σήμερα άργησαν πολύ…

Μέχρι τη στιγμή που η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε τα ηνία.

Η ευτυχής σύμπτωση τη στιγμή αυτή να εγκαινιάζει το Μουσείο, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Αριστεράς.

Η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε να συγκεντρώσει τη μουσειακή συλλογή και να οργανώσει την έκθεση στο χώρο, συμπληρώνοντας την συλλογή που η Έλλη Παπά και ο γιος Νίκος Μπελογιάννης, διέθεσαν αρχικά, η οποία περιλαμβάνει υλικό από τη ζωή, την πολιτική διαδρομή, το συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο του Νίκου Μπελογιάννη,  αλλά και προσωπικά αντικείμενα.

 

Το άνοιγμα του Μουσείου Μπελογιάννη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην περιοχή της Ηλείας.

Η Ηλεία και η Αμαλιάδα αποκτά πλέον ένα χώρο που θα φιλοξενήσει άσβηστες μνήμες, θα ανασυνθέτει και θα πλάθει σβησμένες εικόνες, χρησιμοποιώντας τεκμήρια της ιστορίας, δημιουργώντας ένα τόπο αλήθειας για τη ζωή και τη δράση της εμβληματικής προσωπικότητας του Ν. Μπελογιάννη.

Ένα Μουσείο προορισμένο να ανοίξει νέους δρόμους αυτογνωσίας, με τη γνώση και τη σοφία που σωρεύτηκε από την ιστορία στα πιο κρίσιμα χρόνια του 20ου αιώνα.

Χρόνια στη διάρκεια των οποίων βιώθηκαν εθνικές και κοινωνικές ήττες, σωρεύτηκε μνήμη, διαμορφώθηκε συνείδηση, απέκτησε ταυτότητα το εργατικό και τα κοινωνικά κινήματα στη χώρα, μέσα από τους δρόμους συνεχών αγώνων, από το έπος της εθνικής Αντίστασης, την τραγωδία του Εμφυλίου και όσα ακολούθησαν στα μετεμφυλιακά χρόνια, που ευτυχώς δεν κατάφεραν να εξορίσουν τα ίχνη των αγώνων του λαού από το δημόσιο χώρο και την κοινή θέα, μέσα στον καταιγισμό της καταναλωτικής ευτέλειας που κυριάρχησε.

 

Όλα τα παραπάνω συγκεντρωμένα στη λαμπρή φυσιογνωμία και προσωπικότητα του Νίκου Μπελογιάννη… Όπως ακριβώς τη διατυπώνει και ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, στη μυθιστορηματική του βιογραφία με τον τίτλο: «Αυτά που Μένουν».

«…Η χειρονομία του Μπελογιάννη είχε άλλη σημασία - ύστερα από την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο, σαν να σφράγιζε μια κίνηση που έγινε όλη μπροστά στα μάτια μας, το καλό δέσιμο μιας ιδεολογίας, σε πολλά ακόμα αναφομοίωτης, με την εθνική παράδοση. Ο Μπελογιάννης πρόσθεσε ένα σύμβολο στις ηρωικές μας παραδόσεις, αλλά αυτός ο μελλοθάνατος με το γαρύφαλλο ήταν και μια ελληνική προσφορά στους άλλους, μια ανταπόδοση για τα πολλά ξένα δάνεια που είχε κάνει, το ελληνικό κοινωνικό κίνημα. …Η συμπεριφορά του έδειξε άνθρωπο με πεντακάθαρο μυαλό, κατασταλαγμένη αντίληψη για όσα συνέβαιναν. Τη διαθήκη του αυτός την έγραψε με σώας τας φρένας και πλήρη συνείδηση. Η ειλικρίνειά του, η ανθρώπινη και η πολιτική του εγκυρότητα δεν ήταν δυνατόν ν' αμφισβητηθούν κι από τον κακόπιστο αντίπαλο. Η ομορφιά μιας ωραίας προσπάθειας αποτυπώθηκε στο παράδειγμά του και το πιο σπουδαίο ήταν ο τρόπος, με τον οποίον δηλώθηκε η ωριμότητά της. Χωρίς υπερβολικούς τονισμούς, χωρίς αχώνευτες παρορμήσεις και καθόλου κραυγές.»

 

Η συλλογή παραχωρείται στο Δήμο Ήλιδας, που αναλαμβάνει τη λειτουργία του Μουσείου. Από τη Βουλή των Ελλήνων, το έργο της έκθεσης ανέλαβε ομάδα επιστημόνων ιστορικοί, δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, με επικεφαλής τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ.

 

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.

Θα παραστεί ο ίδιος ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος  Βούτσης, και ο Γ.Γ του Κ.Κ.Ε  Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ



--
ΣΥΡΙΖΑ  Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com


.