Ταμείο Μολυβιάτη: «Πού πήγαν τα λεφτά;» Μια απάντηση στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας

Του Μάκη Μπαλαούρα

Την περασμένη Δευτέρα, 8 Μαΐου, σε ημερίδα που έγινε στην Πάτρα σχετικά με την κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλος, περιέγραψε την σκανδαλώδη ιστορία του ΕΤΑΕΑ, γνωστού ως Ταμείου Μολυβιάτη, και ζήτησε το λόγο για τα χρήματα που δεν έφτασαν στην Ηλεία από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών («Πού είναι τα λεφτά;»). Στο Ταμείο Μολυβιάτη, όπως όλοι θυμόμαστε,  χιλιάδες πολίτες, συγκινημένοι από το τραγικό δράμα των ανθρώπων και των χωριών της Ηλείας που σαρώθηκαν ολοκληρωτικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, έσπευσαν να καταβάλλουν τον οβολό τους για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Ελάχιστο μέρος όμως αυτών των χρημάτων πήγε στην Ηλεία για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους.

«Από ανεπίσημα στοιχεία, αφού το Υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε έχει ενημερώσει, η Περιφέρεια γνωρίζει ότι από το συνολικό ποσό έχουν απομείνει αδιάθετα περίπου 50 εκατ. ευρώ», τα οποία πρέπει να πάνε στην Ηλεία, συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ζητώντας από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών «να απαντήσουν ποιο είναι το ακριβές υπόλοιπο του λεγόμενου Ταμείου Μολυβιάτη, σε ποιο κωδικό του Υπουργείου Οικονομικών είναι εγγεγραμμένο και αν και πότε προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην κατανομή του». «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα θέσει άμεσα το θέμα, με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση, προκειμένου να έχουμε επιτέλους μια επίσημη απάντηση», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε δίκιο στη διαπίστωσή του ότι η κατανομή  των πόρων του Ταμείου Μολυβιάτη υπήρξε «άδικη για την Ηλεία, αφού η δική της τραγωδία είναι αυτή που συγκίνησε την ανθρωπότητα», μα θα έπρεπε αυτά να τα ρωτούσε τότε που γινόταν το ρουσφετολογικό πάρτι, όπως «Ασφαλτόστρωση Οδών Δήμου Χαλκιδέων»! Προσθέτω ότι η κατανομή των πόρων του Ταμείου Μολυβιάτη υπήρξε άδικη όχι μόνον για την Ηλεία γενικά αλλάκαι ειδικότερα για τα ορεινά χωριά που κάηκαν ολοσχερώς – του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας: Αρτέμιδα, Μάκιστοκ.α και του Δήμου Πύργου: Γούμερο, Μουζάκι,Καρυά, Κουτσοχέρα, Άγια Άννα κ.α. Όταν στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας 36 ώριμα έργα για την Ηλεία, φάνηκε ότι στα καμένα χωριά της Ζαχάρως, θα υλοποιούνταν τουλάχιστον, έστω και με πολλά χρόνια καθυστέρηση, 12 έργα χρηματοδοτούμενα από το τμήμα των κονδυλίων Μολυβιάτη που κατάφερε να φτάσει στην Ηλεία,αλλά στα καμένα ορεινά της ορεινής Ωλένης, δεν θα υλοποιούνταν απολύτως κανένα έργο. Για το λόγο αυτό, οι φορείς του Γούμερουέκαναν τότε δημόσια διαμαρτυρία προς όλες τις κατευθύνσεις κι εγώ με τη σειρά μου, ως βουλευτής Ηλείας, έστειλα επιστολή προς όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, (και τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Δήμαρχο Πύργου), ζητώντας την παρέμβασή τους, προκειμένου να προβλεφθούν έργα και για τα καμένα χωριά της ορεινής Ωλένης. Στην ίδια επιστολή κατέγραφα όμως και ποικίλες πτυχές της αμαρτωλής ιστορίας του ΕΤΑΕΑ, του γνωστού ως Ταμείου Μολυβιάτη, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει από τότε ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας στοιχεία για το «πού πήγαν τα λεφτά;» αλλά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ελληνικού Κοινοβουλίου είχε συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή που είχε οδηγήσει σε πόρισμα-καταπέλτη και παρέμβαση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η επιστολή μου αυτή με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδες της Ηλείας στις 6 Οκτωβρίου 2016.

Να προσθέσω σήμερα απαντώντας στο ερώτημα του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας πολύ συνοπτικά μόνο δυο λόγια, έτσι για την ιστορία: Η εκκαθάριση του ΕΤΑΕΑ έγινε το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 3895/2010και από 1/1/2011 το Ταμείο Μολυβιάτη τέθηκε σε εκκαθάριση. Το σύνολο των δωρεών και τα πάσης φύσεως ταμειακά υπόλοιπα του «Ταμείου Μολυβιάτη», τα οποία τότε ανέρχονταν σε 118.324.384 ευρώ, περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκαν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την επωνυμία «Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων». Ταυτόχρονα η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που πάγωσε για δυόμισι χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2012, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση των έργων που είχαν ήδη ενταχθεί στο ΠΔΕ, με διαδικασίες που θα περνούσαν από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μολονότι, όμως, το 2007 είχε ανακοινωθεί ότι το 50% των δωρεών του Ταμείου Μολυβιάτη θα δοθεί για την Ηλεία, με το ΦΕΚ 667 ( ΚΥΑ 55923 Β 3557), που φέρει τις υπογραφές του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και του τότε Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη, κι έχει ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2012, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αποφάσισε να δώσει για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων της Ηλείας μικρό μόνον τμήμα των εναπομεινάντων κονδυλίων του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, και μάλιστα να δώσει στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνολικά 27,4 εκατ. ευρώ. Ίσως λοιπόν κάποια στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να είναι καταλληλότερα να απαντήσουν στο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;». 



--
ΣΥΡΙΖΑ-Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com


.