Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στο μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης», στην Αμαλιάδα


Φίλες και φίλοι, πολίτες της Ήλιδας

Η πρωτοβουλία της Βουλής και του Δήμου Ήλιδας για τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» εδώ στην Αμαλιάδα, έχει εξαιρετικά συμβολική σημασία. Και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους εμάς, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

 Αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία στην μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και την χώρα.

Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραίωνε τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου. Εκτελέστηκαν για να συνεχίσουν και μετά την κατοχή να κυβερνούν στην ουσία τη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους εδώ και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες από το λαό κυβερνήσεις.

Για τον λόγο αυτόν, ο Μπελογιάννης, με το ήθος και τη στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, ένας από τους οποίους ήταν και ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος, καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού μας ως μια ιστορική μορφή, η ακτινοβολία της οποίας υπερβαίνει τα όρια της παράταξης που υπηρέτησε.

Ο Μπελογιάννης ήταν ένας από τους πολλούς φυλακισμένους κομμουνιστές, που το 1940, προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατευτούν και να πολεμήσουν στο αλβανικό μέτωπο.

Οι μηχανισμοί της δικτατορίας Μεταξά όμως, αρνήθηκαν να του δώσουν και σ' αυτόν όπως και σε πολλούς άλλους, αυτή τη δυνατότητα.

 Και, ακόμα χειρότερα, τους παρέδωσαν, δέσμιους στις Γερμανικές Αρχές Κατοχής, διαπράττοντας, επί της ουσίας, ένα εθνικό έγκλημα.

Μετά την δραπέτευσή του, ο Μπελογιάννης υπήρξε δραστήριο στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης στην Πελοπόννησο, την εποχή που πολλοί από αυτούς που μεθόδευσαν την εξόντωσή του, πολεμούσαν στο πλευρό των κατακτητών, ως αξιωματικοί  Ταγμάτων Ασφαλείας.

Αυτή του η δράση, ήταν που του έδωσε την δυνατότητα να κοιτάξει κατάματα τους στρατοδίκες και να πει την ιστορική εκείνη φράση:

«Αγαπάμε την Ελλάδα και τον λαό της, περισσότερο απ' ότι αυτοί  που μας κατηγορούν».            

Η πρώτη καταδίκη του Μπελογιάννη και των συντρόφων του σε θάνατο, ήρθε σε μια στιγμή που το σύνολο της κοινής γνώμης και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου, πίστευαν ακράδαντα ότι είχε έρθει η ώρα να κλείσει η πληγή του Εμφυλίου.

Να υπάρξει εσωτερική ειρήνευση και συνεννόηση και να αποκατασταθούν πλήρως η Δημοκρατία και οι πολιτικές ελευθερίες στη χώρα.

Αίτημα όλου του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, ήταν να καταργηθούν τα στρατοδικεία και η θανατική ποινή για  τα πολιτικά αδικήματα.

Αυτή τη δημοκρατική απαίτηση, αρνήθηκε τότε να υλοποιήσει το παρακράτος που κυβερνούσε τη χώρα μας.

Γιατί για τις δικές του επιδιώξεις, το εμφυλιακό κλίμα στην Ελλάδα έπρεπε να συνεχίζει να διατηρείται για πάντα, καθώς και ο φόβος του δήθεν κομμουνιστικού κινδύνου.

Έτσι ώστε η εθνική κυριαρχία της χώρας να είναι διαρκώς υποθηκευμένη, οι ξένες παρεμβάσεις να θεωρούνται αναγκαίες και αυτονόητες, και η εθνική άμυνα να αντιμετωπίζεται ως φέουδο ξένων δυνάμεων.

Και όλα αυτά, συνέβαιναν την ώρα που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έγιναν δύσκολα αλλά αποτελεσματικά βήματα.

Όχι για την εξάλειψη των πολιτικών αντιθέσεων.

Αλλά για την ένταξή τους σε ένα δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες.

Για να σπάσει την ασπίδα της δημοκρατίας που υψώθηκε για να προστατεύσει τον Μπελογιάννη και τους άλλους καταδικασμένους, το στρατιωτικό και διπλωματικό παρακράτος της μετεμφυλιακής Ελλάδας, ανέσυρε τότε την κατηγορία για κατασκοπία.

Νέες δίκες, ακόμα περισσότεροι κατηγορούμενοι, νέες καταδίκες σε θάνατο.

Και, παράλληλα, μια επικοινωνιακή εκστρατεία φόβου και εκβιασμού, που διέδιδε ότι αν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του δεν εκτελεστούν, θα δυσαρεστηθούν οι σύμμαχοί μας, θα δυσαρεστηθούν οι Αμερικανοί και διακόψουν τη βοήθεια για το σχέδιο Μάρσαλ.

Ο Μπελογιάννης δεν αρνήθηκε στο στρατοδικείο την πολιτική του τοποθέτηση, δεν αρνήθηκε την ιδεολογία του.

Δεν το έκανε, παρ όλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε με βεβαιότητα να του σώσει τη ζωή.

Στην ιστορική του απολογία αναφέρθηκε στους αγώνες για το ψωμί και τις ελευθερίες του λαού μας.

«Αγωνιστήκαμε», είπε «δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο, και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων..».

Αυτό που διεκδίκησε, όμως, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας.

Γι αυτό, η παγκόσμια έκκληση για την απονομή χάριτος στον Μπελογιάννη και τους καταδικασμένους συντρόφους του, στηρίχτηκε από διεθνούς κύρους προσωπικότητες, πέρα από τις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς.

 

 

Ανάμεσα σε αυτούς, κορυφαίες μορφές του πολιτισμού, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Πωλ Ελυάρ, αλλά και ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ζαν Πολ Σάρτρ, ο Ζαν Κοκτό. Και βέβαια ο Πάμπλο Πικάσο, που συνεισέφερε σε αυτή την εκστρατεία ειρήνης το πασίγνωστο σκίτσο του ανθρώπου με το γαρύφαλλο.

Την έκκληση υπέγραψαν 159 Βρετανοί βουλευτές και των δύο μεγάλων πτερύγων του βρετανικού κοινοβουλίου, καθώς και γάλλοι πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, με πρώτον τον Στρατηγό Ντε Γκωλ.

Στην Ελλάδα, το κύμα αλληλεγγύης ήταν ανάλογο, παρά το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα δεν επέτρεπε την πλήρη εκδήλωση αυτού του κύματος.

Θέλω όμως να αναφερθώ, στην έντιμη και αποφασιστική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Ενός ανθρώπου, που κάθε άλλο παρά για προοδευτικό ή για φιλοκομμουνιστή τότε θα μπορούσαν να τον κατηγορήσουν.

Στριμωγμένο από τη δημοκρατική κατακραυγή, το παρακράτος εκτέλεσε τον Μπελογιάννη άρον-άρον μαζί με τους άλλους τρείς καταδικασμένους, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο, τις πρώτες ώρες της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952, και μάλιστα πριν ακόμα ξημερώσει.

Παραβιάζοντας έτσι την σιωπηρή αρχή ότι εκτελέσεις δεν γίνονται ποτέ τη νύχτα και ποτέ την Κυριακή, αρχή που σεβάστηκαν στον τόπο ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές.

Και το έκαναν έτσι, γιατί έτρεχαν να προλάβουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Χαρίτων, όπου επρόκειτο να συγκληθεί την επόμενη ημέρα.

Η καταφυγή σε τέτοιες μεθόδους, όμως, ήταν η πραγματική τους ήττα. Ήταν η ηθική ήττα του αντιδραστικού παρακράτους, που προσπαθούσε αγωνιωδώς να χειραγωγήσει τη δημοκρατία και να διατηρήσει ζωντανό το εμφύλιο μίσος στην πατρίδα μας.

Επιτρέψτε μου σ' αυτό το σημείο, φίλες και φίλοι να σταθώ και σε μια άλλη πλευρά του Νίκου Μπελογιάννη.

Στα γραπτά που άφησε, στην πολιτική του κληρονομιά, στην πνευματική του κληρονομιά. Το ένα αφορά τη μελέτη της κυριαρχίας του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα και το άλλο αφορά την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας.

Έργα που δείχνουν την ωριμότητά του, το ευρύ πεδίο των ενδιαφερόντων του, την αγάπη του για τη γνώση και τη θεωρητική εργασία, ακόμα και σε συνθήκες στέρησης της ελευθερίας του.

Και όλα αυτά, φανταστείτε, πριν καν ολοκληρώσει τα 40 του χρόνια.

Και πρέπει να πω, βεβαίως, ότι ο Μπελογιάννης δεν ήταν  μία εξαίρεση σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στην εποχή του. Ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών, που συνδύαζε την ιδεολογική και πολιτική της στράτευση, με τη διαρκή πνευματική και επιστημονική αναζήτηση.

Είναι προφανές ότι για την Αριστερά ο Μπελογιάννης είναι ένας ήρωας, που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Όμως, εγώ σήμερα απ' αυτόν εδώ τον τόπο, από την πλατεία Μπελογιάννη και από το Μουσείο, που σήμερα παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία, θέλω να αναφερθώ στην ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά. Και να πω ότι είναι η ευρύτερη παρακαταθήκη, η ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών. Μια παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου στον τόπο.

Ναι, στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τις διεξάγουμε, όμως, τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο, τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά. Όχι γυρίζοντας πίσω.

Θέλω, λοιπόν, να συγχαρώ, να συγχαρώ για μια ακόμα φορά τη Βουλή και τον Δήμο Ήλιδας, για την πρωτοβουλία αυτή, τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη.

Έναν άνθρωπο σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία στον τόπο μας, στην περίοδο μάλιστα που υπήρξε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας.

Θέλω να καλωσορίσω αυτή τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης», με την πεποίθηση ότι η γνώση και η επαφή με την  πρόσφατη ιστορία μας, μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την κριτική σκέψη, μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την ίδια τη δημοκρατία.      

Και θέλω να κλείσω με τους στίχους του ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, που έλεγε: «Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας».

Αυτό το αίμα είναι δικό μας και δικό σας. Αυτή η Ιστορία ανήκει σε όλους  τους Έλληνες, σε όλους μας..

 


--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com

Υπό την αιγίδα της Βουλής θα εγκαινιασθεί η Μόνιμη Έκθεση Νίκος Μπελογιάννης στη γενέτειρά του Αμαλιάδα


Τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης, στην οικία του αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 12:00, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλι​δας. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση και του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, οι οποίοι θα χαιρετίσουν την έναρξη λειτουργίας της Μόνιμης Έκθεσης. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον Δήμο Ήλιδας από τον γιο του εκτελεσθέντα αγωνιστή, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί εκεί μεγάλωσε ο Νίκος Μπελογιάννης, πρόσωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας κ. Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, πριν από λίγους μήνες, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Στη Βουλή επίσης δωρήθηκαν από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.

Η συμβολή της Βουλής στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία του α΄ ορόφου της οικίας και ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον μουσειολογικό σχεδιασμό, την ιστορική έρευνα, τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα στεγαστεί η Έκθεση, την εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού στο οποίο θα ανατεθεί η λειτουργία της.

Το β΄ στάδιο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου του 2017, αφορά τη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας ως εκθεσιακού χώρου, ώστε να υπάρχει η νοηματική συνέχεια με τον εκθεσιακό χώρο του α΄ ορόφου και να διασφαλίζεται η ιστορική, αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συνόλου της οικίας.

Η αρχική πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικότητας του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως και η συνεχής παρακίνηση και η παραχώρηση πολύτιμων ιστορικών τεκμηρίων, οφείλεται στον γιο του αγωνιστή, Νίκο Ν. Μπελογιάννη, που εργάσθηκε για τον σκοπό αυτό επί περίπου δύο δεκαετίες.

Στη Μόνιμη Έκθεση συνεισέφεραν οι ακόλουθοι φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες:



--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com

Για το Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανωλάδας

Η  ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις της στον δίκαιο αγώνα των Γονέων, των Εκπαιδευτικών και των κατοίκων της Νέας Μανωλάδας για την ανέγερση νέου σύγχρονου  Δημοτικού Σχολείου.

Το να διδάσκονται οι μαθητές και να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί μέσα σε συνθήκες υγιεινής  και ασφάλειας, σε σύγχρονες αίθουσες, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της εκπαίδευσης.

Η αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία προσυπογράφει αυτή τη θέση μας .

Την αποκλειστική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του σχολείου φέρει η Δημοτική αρχή, ως μόνη αρμόδια για την κτιριακή υποδομή των σχολείων,  η οποία σχεδόν εδώ και μια δεκαετία δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες  ώστε  να υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελος για την ένταξη του νέου σχολείου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ενέργειες που με βάση τα με ΑΔΑ : 6Θ4Ο7Λ6-Τ4Υ , της 4/2/16  Α.Π. 326 ,  6ΧΠΜ7Λ6-ΨΨΤ  της 28/6/16 Α.Π. 2605 ,έγγραφα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (για την υποβολή προτάσεων για Ανάπτυξη , εκσυγχρονισμό , συμπλήρωση υποδομών εκπαίδευσης)  και το απο 17/03/16 έγγραφο της Α΄θμιας εκπαίδευσης για αντικατάσταση ΠΡΟΚΑΤ και κατάθεση φακέλου για το νέο κτίριο και ένταξη του στο ΕΣΠΑ , δεν έκανε , ή έκανε πλημμελώς .

Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι δεν είχε  υποβληθεί εγγράφως κανένα αίτημα στις  ΚΤ.ΥΠ. (Κτηριακές Υποδομές , πρώην ΟΣΚ) για αντικατάσταση των ακατάλληλων προσωρινών αιθουσών.

 

Καλούμε τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και τις ΚΤ.ΥΠ ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν πλήρης φάκελος κατασκευής νέου σύγχρονου σχολείου στη θέση  του κατεδαφιστέου κτιρίου και επισκευής του παλαιού κτιρίου που είναι επισκευάσιμου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις της τοπικής κοινωνίας .

Καλούμε την Περιφέρεια να προωθήσει τάχιστα τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες , αξιοποιώντας κάθε δυνατή πηγή . (ΕΣΠΑ , δημόσιες επενδύσεις κλπ)

 

Προσωρινά και μέχρι να κατασκευαστεί το νέο σχολείο να αντικατασταθούν οι ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες με άλλες  καινούργιες ή σε καλλίτερη κατάσταση που βρίσκονται σε άλλα σημεία του Νομού ή γειτονικών δήμων .

Οκτώ χρόνια  αδιαφορίας είναι πολλά, και οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν μέχρι στιγμής το πρόβλημα μεγάλες, στους  μαθητές του δημοτικού σχολείου όμως  που είναι οι αυριανοί  πολίτες αυτής της χώρας ,το αύριο αυτού του τόπου,  οφείλουμε να δώσουμε λύση τώρα.

Και θα δώσουμε!!!!

 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας



--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com

Άρθρο Μ. Μπαλαούρα για την Υγεία

Υγεία: Κάνουμε τα αυτονόητα, θα πετύχουμε πολλά

 

 

Την περασμένη Παρασκευή έγινε συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Υγείας. Η συζήτηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Β. Οικονόμου, υπεύθυνος της ΝΔ για θέματα Υγείας, εξήγγειλε προκλητικά ότι το κόμμα του, αν κερδίσει τις εκλογές, θα απολύσει εργαζόμενους στον πολύπαθο αυτό χώρο.

Ο πρωθυπουργός, από τη μεριά του, δήλωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή με θέμα τα σκάνδαλα στην Υγεία, και έτσι η συζήτηση απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Χωρίς καμία πρόθεση εξωραϊσμού της κατάστασης, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, ο Αλ. Τσίπρας κατέδειξε ότι ενώ επί πέντε χρόνια γίνονταν μόνο απολύσεις, τώρα γίνονται προσλήψεις και σχεδιάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Την περίοδο 2010 – 2014 ο μνημονιακός στόχος ήταν η δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ, έναντι 6,9% το 2009. Εντούτοις, για το 2015 είχε προϋπολογισθεί από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο 4,7%! Παρ' όλα αυτά, το δύσκολο 2015, αυξήσαμε τη δαπάνη στο 5,1% του ΑΕΠ. Το όριο των αγορών των δημοσίων νοσοκομείων, για παράδειγμα, από 1,388 δισ. ευρώ, που ήταν προϋπολογισμένο, αυξήθηκε στα 1,556 δισ., ενώ το 2016 αυξήθηκε με άλλα 200 εκ. ευρώ.

 

Δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους

 

Συγχρόνως, τα νοσοκομεία, που το 2014 είχαν έλλειμμα 936 εκ., σήμερα δεν παράγουν νέα χρέη, ενώ εξοφλούν κανονικά τα παλαιά. Στο τέλος του 2016 μάλιστα είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ, παρά την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι εντάχθηκαν στο σύστημα 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι, εκ των οποίων το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Αυτό δείχνει ότι η εξοικονόμηση και η πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης μπορούν να συνεχίσουν να φέρνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ως προς το προσωπικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ενώ από το 2010 έως το 2014 δεν έγιναν προσλήψεις, παρά μόνο απολύσεις, επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσληφθεί 6.256 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 2.200 είναι μόνιμοι, ενώ άλλοι 3.600 έχουν ήδη επιλεγεί και θα αναλάβουν σύντομα υπηρεσία. Έχουν δε προκηρυχθεί άλλες 1.974 θέσεις και θα προσληφθούν άλλοι 3.200 για τοπικές μονάδες υγείας. Συνολικά, έχουν προσληφθεί άνω των 6.000 και προγραμματίζεται να προσληφθούν άλλοι 12.000.

Ειδικά για τις ΜΕΘ αναφέρθηκε ότι ενώ το 2015 ήταν 417, τώρα είναι 568, έναντι 514 στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν και ιστορικά ο ανώτατος αριθμός. Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, η υπηρεσία του έχει παραλάβει 90 ασθενοφόρα στην περιφέρεια και προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 120. Υπάρχει επίσης σχεδιασμός για παρέμβαση στο φάρμακο και φυσικά στο σύστημα προμηθειών. Η συγκέντρωση του ορολογικού ελέγχου του αίματος σε 4 μόνο κέντρα, η μεταφορά καταστημάτων πρωτοβάθμιας υγείας φροντίδας από ιδιωτικά, μισθωμένα κτίρια, σε δημόσια, η κατάργηση του συστήματος των εργολαβιών για καθαρισμό, επισιτιστικές υπηρεσίες, φύλαξη κ.λπ., είναι κάποιες ακόμα ενέργειες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση.

 

 

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι ως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 μονάδες σε αστικές περιοχές, ενώ ως το τέλος του έτους ο στόχος είναι για άλλες 239 μονάδες. Έτσι θα έχουν καλυφθεί 3.000.000 πολίτες στα αστικά κέντρα. Κάθε μονάδα θα έχει πληθυσμό αναφοράς 10.000-12.000 ατόμων, θα λειτουργεί ως «δορυφόρος» του κέντρου υγείας και θα στελεχώνεται από 10 περίπου άτομα, διαθέτοντας τρεις βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτες υγείας. Πρόκειται για αποκεντρωτικού χαρακτήρα παρέμβαση, εκεί όπου ήταν το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ, το οποίο είναι ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα.

Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε δομές της Πάτρας, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, με σύστημα διασυνδεδεμένο και με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων.

Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα πράγματα, τα οποία όμως δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε από ανικανότητα είτε σκοπίμως. Και αφήνονταν έτσι ελεύθεροι οι ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του Δημοσίου. Η Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί, θα αποκαλύψει πάρα πολλά για πρόσωπα, κόμματα και επιχειρήσεις.  

 

 

 

 

Μάκης Μπαλαούρας



--
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com

Οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή , βρίσκονται εδώ εξ αιτίας απειλής.

Φαντάσου , ξαφνικά ο κόσμος δίπλα σου να τρελαίνεται , και ο ένας να τουφεκάει τον άλλο . Δεν είναι φανταστική περίπτωση . Το ζήσανε οι γονείς και οι παππούδες μας .

Φαντάσου ο τόπος που ζεις να πέφτει σε συνθήκες άκρατης φτώχειας , έτσι ώστε να μην έχεις ούτε να φας .

Φαντάσου να σου επιβάλλεται ένα αυταρχικό  καθεστώς , που να σου στερεί κάθε ελευθερία που θεωρείς αυτονόητη .

Τότε φαντάσου τι θα έκανες εσύ! Θα προσπαθούσες να σωθείς και να σώσεις τους δικούς σου με όλα τα μέσα ; Θα έπαιζες και εσύ τη ζωή σου κορόνα γράμματα  φεύγοντας και ταξιδεύοντας σε άγνωστη γη και άγνωστα νερά , γιατί αν θα μείνεις  το μόνο σίγουρο είναι  ένας φρικτός Θάνατος , από όπλο , από πείνα , από βασανιστήρια ;

Θα είχες σίγουρα ακούσει γιατί έτσι σου έλεγαν για έναν τόπο  όπου υπήρχε σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα . Και θα ξεκίναγες για εκεί , για να βρεις την ελευθερία , τη δημοκρατία , τη Ζωή. Στη Οδύσσεια που θα περνούσες , θα συναντούσες όλους τους ληστές και τα τέρατα , και κύκλωπες και Λαιστρυγόνες , ώσπου σχεδόν γυμνό  θα σε ξέβραζε το κύμα  σε μια ακτή , και θα δόξαζες εκείνη τη στιγμή τον θεό που πιστεύεις για το λόγο ότι είσαι ζωντανός .Όμως η περιπέτειά σου δεν έχει τελειώσει ακόμα . Ο άλλος κόσμος που πίστευες ότι υπάρχει δεν είναι ακριβώς όπως πίστευες . Διαπιστώνεις σύντομα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα , δεν είναι για όλους , και προπάντων δεν είναι για σένα . Αμέτρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες , άγνωστη γλώσσα , μαφίες , εκμετάλλευση , αυτά είναι για σένα. Περνούν μέρες , μήνες , με την αγωνία για το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου .

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας . Την οποία δεν έχουν για τελικό προορισμό . Ξέρουν όμως ότι είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκουν στον δρόμο τους . Μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με άλλους είναι από τους υπεύθυνους για την κατάσταση (πόλεμος , φτώχια , καταπίεση αυταρχισμός) στην χώρα τους . Οι άνθρωποι αυτοί , είναι εδώ από ανάγκη. Όχι από επιλογή . Οι περισσότεροι από αυτούς σε άλλες εποχές θα ήταν καλοδεχούμενοι ως τουρίστες ή φοιτητές στις σχολές μας και τα πανεπιστήμιά μας . Ήταν καλοδεχούμενοι όταν μας έφερναν συνάλλαγμα . Τώρα στην ανάγκη; Τους κλείνουμε την πόρτα ;

Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας από την αρχή φάνηκε ηρωικά άξιος (παρότι σε συνθήκες κρίσης ) αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες και προσφέροντας από το υστέρημα του και όχι από το περίσσευμα . Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους ουσιαστικά ξεντρόπιασαν την Ευρώπη  μέρος της οποίας οχυρώθηκε πίσω από φράχτες και τείχη . Μικρές αλλά θορυβώδεις μειοψηφίες μόνο , προσπάθησαν και προσπαθούν να σπείρουν το φόβο παρουσιάζοντας τους ανθρώπους αυτούς σαν απειλή . Χρησιμοποιούν επιχειρήματα όχι μόνο ψευδή αλλά και γελοία .

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε φανατικοί , ούτε τζιχαντιστές ούτε φονιάδες. Αν ήταν δεν θα έφευγαν .Έφυγαν γιατί δεν ήθελαν να γίνουν .

Οι άνθρωποι αυτοί , δεν είναι κλέφτες, βιαστές και εγκληματίες . Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της αστικής και μικροαστικής τάξης της χώρας τους . Ανάμεσα τους συναντάς επιστήμονες , φοιτητές , υπαλλήλους ,επαγγελματίες , επιχειρηματίες , ανθρώπους που πριν λίγο καιρό είχαν καλές δουλειές , έμεναν σε όμορφα σπίτια τα οποία χάθηκαν .

Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν να αλλοιώσουν την δική μας πολιτιστική ταυτότητα. Δεν μπορούν και δεν το θέλουν . Όμως πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να κρατήσουν την δική τους πολιτιστική ταυτότητα όπως έκαναν και οι δικοί μας μετανάστες στις χώρες που πήγαν . Και στο τέλος ας μιλήσουμε με αριθμούς , η αλήθεια των οποίων είναι αμείλικτη .

Μόνο στην Ηλεία , υπάρχουν ή κατά καιρούς έχουν παραμείνει  περίπου 20.000 , και στη χώρα κοντά στο 1.000.000 , αλλοδαποί με νόμιμη άδεια παραμονής , οι οποίοι έχουν ενταχθεί ομαλά στον κοινωνικό ιστό μέχρι το 2015 . Το σύνολο από την προσφυγική κρίση παραμενόντων σε όλη τη χώρα είναι περίπου 62.000  και στη Ηλεία 160.Είναι λοιπών δυνατόν αυτό που δεν κατόρθωσαν να κάνουν οι είκοσι χιλιάδες , να το κάνουν οι τριακόσιοι , ή έστω πεντακόσιοι;  Γελοίο και να το σκέπτεται κανείς , αν υπολογιστεί και η αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι το σύνολο σχεδόν των προσφύγων δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα αλλά να μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ας κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά μας σε κάθε ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα , και ας απαντήσουμε δυναμικά στην κάθε Ναζιστική προπαγάνδα κεκαλυμμένη ή μη . Η Γή όπου λατρεύτηκε ο Ξένιος Δίας , ο Λαός που πρώτος από όλους θέσπισε την ιερότητα του Ικέτη και του Ξένου , ο Λαός που έχει στείλει μετανάστες και στις πέντε ηπείρους  , δεν μπορεί να κλείνει την πόρτα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη ασύλου . Ας πράξουμε για τους άλλους αυτό που θα θέλαμε να κάνουν και οι άλλοι για εμάς .

 

Τάκης Γεωργόπουλος

Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας



--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com

Μουσείο Μπελογιάννη Η επιστροφή …

Εξήντα πέντε χρόνια μετά την εκτέλεση, τον Μάρτιο του 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης «επιστρέφει» στην πόλη που γεννήθηκε.

Το οίκημα Μπελογιάννη, θα ανοίξει επιτέλους για να στεγάσει τη μουσειακή συλλογή που αφορά τη ζωή και την πολιτική δράση του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», του χαμογελαστού ήρωα που στο πρόσωπό του συμπυκνώθηκε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας, η τραγωδία της…

Το οίκημα του Μουσείου, κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 20, για να στεγάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα του, Γιώργου Μπελογιάννη από τα Τσίπιανα, μέλους πολυμελούς οικογένειας η πλειοψηφία των οποίων μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να πορευτεί,  στις αρχές του 20 αιώνα.

Κτισμένο στο κέντρο της πόλης λειτούργησε σαν Ξενοδοχείο αλλά και κατοικία της 5μελούς οικογένειας, με τα τρία παιδιά, το Νίκο, την Ελένη και την Αργεντίνα.

«Στέγη» μικρής διάρκειας μέσα στη δίνη των πέτρινων χρόνων, με τελευταία κάτοικο την μητέρα του Νίκου, Βασιλική που πέθανε το 1956 «μόνη». Από το 1944, μέχρι το 1952 η Βασιλική έχασε ολόκληρη την οικογένεια. Πρώτα η Αρτζεντίνα σε ηλικία 19 χρόνων, ύστερα ο πατέρας, το 1949 η Ελένη και το 1952 εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης.

 

Το οίκημα Μπελογιάννη παραχωρήθηκε πριν είκοσι χρόνια στο Δήμο Αμαλιάδας από τον γιο του Νίκο και την Έλλη Παπά, με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εκκίνηση του σχεδίου μέχρι σήμερα άργησαν πολύ…

Μέχρι τη στιγμή που η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε τα ηνία.

Η ευτυχής σύμπτωση τη στιγμή αυτή να εγκαινιάζει το Μουσείο, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Αριστεράς.

Η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε να συγκεντρώσει τη μουσειακή συλλογή και να οργανώσει την έκθεση στο χώρο, συμπληρώνοντας την συλλογή που η Έλλη Παπά και ο γιος Νίκος Μπελογιάννης, διέθεσαν αρχικά, η οποία περιλαμβάνει υλικό από τη ζωή, την πολιτική διαδρομή, το συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο του Νίκου Μπελογιάννη,  αλλά και προσωπικά αντικείμενα.

 

Το άνοιγμα του Μουσείου Μπελογιάννη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην περιοχή της Ηλείας.

Η Ηλεία και η Αμαλιάδα αποκτά πλέον ένα χώρο που θα φιλοξενήσει άσβηστες μνήμες, θα ανασυνθέτει και θα πλάθει σβησμένες εικόνες, χρησιμοποιώντας τεκμήρια της ιστορίας, δημιουργώντας ένα τόπο αλήθειας για τη ζωή και τη δράση της εμβληματικής προσωπικότητας του Ν. Μπελογιάννη.

Ένα Μουσείο προορισμένο να ανοίξει νέους δρόμους αυτογνωσίας, με τη γνώση και τη σοφία που σωρεύτηκε από την ιστορία στα πιο κρίσιμα χρόνια του 20ου αιώνα.

Χρόνια στη διάρκεια των οποίων βιώθηκαν εθνικές και κοινωνικές ήττες, σωρεύτηκε μνήμη, διαμορφώθηκε συνείδηση, απέκτησε ταυτότητα το εργατικό και τα κοινωνικά κινήματα στη χώρα, μέσα από τους δρόμους συνεχών αγώνων, από το έπος της εθνικής Αντίστασης, την τραγωδία του Εμφυλίου και όσα ακολούθησαν στα μετεμφυλιακά χρόνια, που ευτυχώς δεν κατάφεραν να εξορίσουν τα ίχνη των αγώνων του λαού από το δημόσιο χώρο και την κοινή θέα, μέσα στον καταιγισμό της καταναλωτικής ευτέλειας που κυριάρχησε.

 

Όλα τα παραπάνω συγκεντρωμένα στη λαμπρή φυσιογνωμία και προσωπικότητα του Νίκου Μπελογιάννη… Όπως ακριβώς τη διατυπώνει και ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, στη μυθιστορηματική του βιογραφία με τον τίτλο: «Αυτά που Μένουν».

«…Η χειρονομία του Μπελογιάννη είχε άλλη σημασία - ύστερα από την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο, σαν να σφράγιζε μια κίνηση που έγινε όλη μπροστά στα μάτια μας, το καλό δέσιμο μιας ιδεολογίας, σε πολλά ακόμα αναφομοίωτης, με την εθνική παράδοση. Ο Μπελογιάννης πρόσθεσε ένα σύμβολο στις ηρωικές μας παραδόσεις, αλλά αυτός ο μελλοθάνατος με το γαρύφαλλο ήταν και μια ελληνική προσφορά στους άλλους, μια ανταπόδοση για τα πολλά ξένα δάνεια που είχε κάνει, το ελληνικό κοινωνικό κίνημα. …Η συμπεριφορά του έδειξε άνθρωπο με πεντακάθαρο μυαλό, κατασταλαγμένη αντίληψη για όσα συνέβαιναν. Τη διαθήκη του αυτός την έγραψε με σώας τας φρένας και πλήρη συνείδηση. Η ειλικρίνειά του, η ανθρώπινη και η πολιτική του εγκυρότητα δεν ήταν δυνατόν ν' αμφισβητηθούν κι από τον κακόπιστο αντίπαλο. Η ομορφιά μιας ωραίας προσπάθειας αποτυπώθηκε στο παράδειγμά του και το πιο σπουδαίο ήταν ο τρόπος, με τον οποίον δηλώθηκε η ωριμότητά της. Χωρίς υπερβολικούς τονισμούς, χωρίς αχώνευτες παρορμήσεις και καθόλου κραυγές.»

 

Η συλλογή παραχωρείται στο Δήμο Ήλιδας, που αναλαμβάνει τη λειτουργία του Μουσείου. Από τη Βουλή των Ελλήνων, το έργο της έκθεσης ανέλαβε ομάδα επιστημόνων ιστορικοί, δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, με επικεφαλής τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ.

 

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.

Θα παραστεί ο ίδιος ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος  Βούτσης, και ο Γ.Γ του Κ.Κ.Ε  Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ



--
ΣΥΡΙΖΑ  Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com

Για τη μετεγκατάσταση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας χαιρετίζει την απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για την μετεγκατάσταση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  από ιδιωτικό σε δημόσιο κτίριο, αποδεχόμενη το αίτημα του Δ/ντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Ζεύλα. Η επιλογή του κτιρίου ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ για τη στέγαση της υπηρεσίας, αφενός θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος, αφετέρου θα συμβάλει στην διάσωση και την προστασία του καθώς και στην αισθητική  αναβάθμιση της εισόδου της πόλης του Πύργου.

Στη σημερινή εποχή που διανύουμε, η αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. 

Ελπίζουμε και άλλα κτίρια  του δημοσίου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύργου να τύχουν αξιοποίησης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  Ηλείας




--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com

Ερώτηση του Μάκη Μπαλαούρα για την καλλιέργεια και την ιατρική χρήση της κάνναβης

Σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας θέτει το ζήτημα της Εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου για την Κάνναβη, που θα περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση της ιατρικής της χρήσης και της καλλιέργειάς της για φαρμακευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα. Η Ερώτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια δύο προηγούμενων Ερωτήσεων του ίδιου βουλευτή, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιοτου 2016, με τις οποίες ζητούνταν η νομιμοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και αξιοποίησης της κλωστικής και της ιατρικής κάνναβης.

Μετά την υποβολή της πρώτης Ερώτησης, υπογράφηκε ΚΥΑγια τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabissativa. Σύντομα άρχισαν οι πρώτες καλλιέργειες κλωστικής κάνναβης καιήδη έγινανοι πρώτες συγκομιδές.

Μετά την υποβολή της δεύτερης Ερώτησης, σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, συστήθηκε στο Υπουργείο Υγείας Ομάδα Εργασίας, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης διεθνούς εμπειρίας και της υφιστάμενης ελληνικής νομοθεσίας. Η Ομάδα Εργασίας ολοκλήρωσε πρόσφατα το θετικό πόρισμά της και το παρέδωσε στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό. Το πόρισμα περιέχει και προτάσεις για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Όπως σημειώνουν τώρα οι ερωτώντες βουλευτές, η διεθνής ζήτηση ιατρικών προϊόντων κάνναβης αυξάνεται. Η Ιταλία και η Γερμανία, που υιοθέτησαν την εγχώρια καλλιέργεια κάνναβης για μείωση του κόστους των φαρμακευτικών εισαγωγών και το Ισραήλ, που εξάγει μεγάλες ποσότητες κάνναβης, μπορούν να λειτουργήσουν σαν παραδείγματα για τη χώρα μας. Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση στην Ελλάδα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και μεταποίησης, στην ενίσχυση των εξαγωγών και στην οικονομική ανακούφιση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος, οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό πότε θα προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταστήσει δυνατή την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική/φαρμακευτική χρήση στην Ελλάδα και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός σχετικά με την παραγωγή και διάθεσή της, μετά από τη νομιμοποίησή της και για ιατρική χρήση στη χώρα μας.

 

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας

Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα, 2 – 3 – 2017



--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com


.